Langer Zelfstandig is de naam voor de beweging die we willen maken om de ondersteuning en zorg voor ouderen slimmer te organiseren. Het is een programma dat is ontwikkeld door samenwerkende zorg- en welzijnsorganisaties in de regio Apeldoorn & Zutphen.
Regionale samenwerkingen
Samenwerking aan Langer Zelfstandig
Langer Zelfstandig is een beweging die is ontstaan vanuit samenwerkende ouderenzorgorganisaties aan de regiovisie ouderen in de regio Apeldoorn & Zutphen en welzijnsorganisaties. De samenwerking tussen de ouderenzorgorganisaties wordt gestimuleerd omdat we samen meer kunnen bereiken dan alleen. Het zorgkantoor Zilveren Kruis stimuleert en ondersteunt deze samenwerking.
Vanuit de visie op ouderenzorg hebben een aantal ouderenzorgorganisaties en een aantal welzijnsorganisaties de handen ineen geslagen om het programma Langer Zelfstandig te ontwikkelen. Dit vanuit de gedachte dat juist ook welzijn en zorg nog beter met elkaar kunnen samenwerken om ouderen en mantelzorgers te kunnen ondersteunen en te verzorgen. Samen willen zij de beweging verder brengen, dichtbij en met ouderen en professionals, maar ook in de hele regio.
Wat betekent regionale samenwerking?
Wanneer we hier spreken van de regio hebben we het over de regio Apeldoorn & Zutphen waarbinnen de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Lochem en Zutphen vallen. De samenwerkende ouderenzorgorganisaties werken soms heel lokaal, zoals met één locatie in Apeldoorn en soms met meerdere locaties in meerdere gemeenten, bijvoorbeeld in Zutphen en Lochem. Welzijnsorganisaties werken vaak juist heel lokaal, dichtbij de inwoners in één gemeente.
De regionale samenwerking betekent dat we het programma hebben geschreven met een overkoepelende visie, missie en uitgangspunten. De uitwerking van het programma kent juist lokaal, bijvoorbeeld in een gemeente, stads- of dorpskern of stad, een andere uitwerking. Wij vinden het belangrijk om naast de regionale uitgangspunten juist dichtbij de inwoners lokaal te kijken waar we van betekenis kunnen zijn. Daarom is er bijvoorbeeld verschil in activiteiten tussen de gemeente in deze regio.
Bestuurders van organisaties die er zijn voor ondersteuning en zorg voor ouderen vinden elkaar ook aan bestuurlijke tafels om met elkaar vorm en inhoud te geven aan de veranderingen in de zorg en de samenwerking hierin.
Met wie wordt er samengewerkt?
Aan het programma Langer Zelfstandig wordt met verschillende partijen in de verschillende gemeenten samengewerkt. Om de beweging van Langer Zelfstandig aan te jagen is er een zogenaamde stuurgroep samengesteld. Deze stuurgroep bestaat uit bestuurders van een aantal ouderenzorgorganisaties (Riwis Zorg & Welzijn, KleinGeluk, Vérian, Sensire) en welzijnsorganisaties (Stichting Welzijn Brummen, Stimenz, De Kap) in deze regio. Zij zijn de ambassadeurs van Langer Zelfstandig.
Daarnaast werken we ook samen en zijn in gesprek met; gemeenten, lokale welzijnsorganisaties, huisartsen (en HOOG, de regio-organisaties van en voor huisartsen in Apeldoorn en Zutphen), ziekenhuis, netwerken dementie, geriatrie en palliatieve zorg, woningcorporaties, zorgkantoor.
Samenwerken aan het programma Langer Zelfstandig?
Langer Zelfstandig zien we als een beweging die we verder willen brengen. Het initiatief hiertoe is klein gestart vanuit de ouderenzorg en welzijn en we vinden het mooi als er meer mensen zijn die zich kunnen vinden in deze beweging. Je kunt dus al (samen)werken hieraan als je een goed idee hebt dat zelfstandigheid bevordert.
Wanneer je wilt sparren met ons, verbinding wilt leggen, samen wilt werken neem dan vooral contact met ons op.