Veelgestelde vragen

Vanuit Langer Zelfstandig werken we samen met verschillende organisaties die ouderen en mantelzorgers ondersteunen en zorg verlenen. Hieronder beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Stuur dan uw vraag via de mail. De contactgegevens vindt je op de contactpagina.

Langer Zelfstandig is de naam voor de beweging die we willen maken om de ondersteuning en zorg voor ouderen slimmer te organiseren. Het is een programma dat is ontwikkeld door samenwerkende zorg- en welzijnsorganisaties in de regio Apeldoorn & Zutphen. Wat onze visie is lees je bij over ons en hoe we aan Langer Zelfstandig werken staat op kun je lezen bij werkwijze.

Langer Zelfstandig is er voor iedere oudere en mantelzorger in de regio Apeldoorn & Zutphen. Daarnaast zijn we er ook voor hulpverleners die ondersteuning en zorg leveren aan ouderen en mantelzorgers.

Wat we vanuit Langer Zelfstandig doen verschilt per gemeente. Bijvoorbeeld in Brummen en Apeldoorn werken we met Langer zelfstandig met reablement. In Lochem zijn we met gemeente en woningcorporaties in gesprek over wonen en zorg. In de praktijk werken we met de lokale ouderenzorg- en welzijnsorganisaties samen om de zorg anders te organiseren. Soms is dat al heel zichtbaar voor jou als oudere of als mantelzorger.

Met Langer Zelfstandig werken we met verschillende organisaties aan de veranderende toekomst van de ondersteuning en zorg voor ouderen en mantelzorgers. Dat doen we in verschillende lokale en (sub)regionale verbanden. Denk bijvoorbeeld aan samenwerking met ouderenzorg- en welzijnsorganisaties, gemeente, huisartsen, zorgkantoor en zorgverzekeraar.

Reablement staat voor ‘Mensen helpen bij hun herstel’. Reablement is een manier van werken waarmee hulpverleners ouderen helpen hun eigen leven te leiden. Op een manier zoals ze dat zelf graag willen.

  • We nemen niet over wat mensen zelf kunnen;
  • we helpen mensen opnieuw te leren wat ze niet meer kunnen;
  • we zorgen samen voor een oplossing voor wat overblijft.

Op meerdere plekken in de wereld wordt het gedachtegoed reablement toegepast. In Nederland is veelal bekend dat reablement in Denemarken succesvol is. Wil je meer weten over reablement? Dan kun je ook een kijkje nemen op de website van reable Nederland.

Ben je als medewerker van een organisatie in de regio Apeldoorn & Zutphen nieuwsgierig naar het Langer zelfstandig met reablement? En wil je meer weten over deze werkwijze in jouw gemeente of die beweging in jouw gemeente willen verder brengen? Dan kun je via de algemene adresgegevens contact met ons opnemen.