De meeste mensen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Misschien kan dit in je huidige woning, of misschien is er een ander type woning dat beter bij je past. Bijvoorbeeld op een plek waar je makkelijk andere mensen ontmoet. Of dichter in de buurt van belangrijke voorzieningen. Als je nu al nadenkt over hoe je later wilt wonen geeft dat een rustig gevoel.
Wonen als je ouder wordt
Tips
De ideale woonsituatie is voor iedereen anders. De meeste mensen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Misschien kan dit in je huidige woning of misschien is er een ander type woning dat beter bij je past. Bijvoorbeeld op een plek waar je makkelijk andere mensen ontmoet of dichter in de buurt van belangrijke voorzieningen. Als je nu al nadenkt over hoe je later wilt wonen, geeft dat een rustig gevoel.
De woning
Er zijn allerlei manieren om een huis in te richten met het oog op de toekomst. Een woning zonder trappen is handig als je slecht ter been wordt. En als je geen tuin hebt, hoef je ook geen onderhoud te doen. Deze vier tips helpen je om zo lang mogelijk te wonen zoals jij dat wil:
- Beoordeel of je huis geschikt is om in te wonen als je ouder bent. Is je woning ook over tien jaar veilig én comfortabel? Doe de huistest op lekkerblijvenwonen.nl of vind tips op eigenhuis.nl.
- Onderzoek welke veertien woonvormen er zijn en welke het beste bij jou past op beteroud.nl. Zelf een bewonersinitiatief zoeken? Vind het op Nederland Zorgt voor Elkaar | NLZVE.
- Soms valt een aanpassing van je woning onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In een gesprek met de gemeente wordt bekeken of je in aanmerking komt voor hulp of een vergoeding. Neem hiervoor contact op met het Wmo-loket of het sociaal wijkteam van je gemeente.
De locatie
Ook de buurt waarin je woont is belangrijk. Alle voorzieningen op loopafstand is natuurlijk het makkelijkst. Maar ook als je verder weg woont, is het handig als je plekken eenvoudig kunt bereiken. Denk bijvoorbeeld aan:
- De supermarkt, een ov-halte, de apotheek en een huisarts.
- Familie of vrienden die dichtbij wonen.
- Ontmoetingsplekken waar je met mensen even een praatje kunt maken. Zoals een buurthuis, bibliotheek, sportclub of café.